CUIDAR LA BOCA

Bloc d'Odontologia de la Dra. Arasa

Respirar bé des de petits millora l’estètica i la salut

Respirar és un acte involuntari en el qual no ens hi fixem gaire, però té efectes molt diferents quan respirem pel nas o per la boca.

El nostre organisme està preparat per respirar pel nas, no per la boca, i té un paper molt rellevant en el desenvolupament, per això és important controlar com respiren els fills/es mentre estan creixent.

La respiració oralconseqüències tan a la boca com a la resta del cos.

Les fosses nasals, durant el desenvolupament dels nens/es, es fan més grans per tenir més capacitat, però amb la respiració oral el paladar es torna fons i estret per deixar més espai per l’aire, les fosses nassals queden petites, i ja de gran costa més respirar pel nas.

Hi ha més malposició dental amb la respiració oral que nasal, i un creixement desproporcionat dels maxil·lars ja que la boca tendeix a estar sempre oberta.
La respiració oral també comporta més gingivitis, predisposició de caries i halitosis, i la falta d’oxigenació de la zona entorn a les fosses nasals provoca ulleres i problemes a les estructures de les orelles.

Respirar per la boca sol comportar falta d’aire, més cansament en realitzar activitats físiques, o disminució de l’olfacte o el gust, i degut a que durant els àpats els respiradors orals utilitzen la boca per menjar i respirar, masteguen menys, per la qual cosa l’estomac ha de fer un sobreesforç.
La respiració oral, a més a més, provoca problemes posturals ja que, en mantenir la boca oberta, els nens/es canvien els punts de suport, i el cos compensa aquest desequilibri mitjançant canvis en la postura.

Tots aquest problemes tenen solució si s’agafen a temps ja que, si un/a fill/a respirador/a oral aprèn a respirar pel nas, el seu cos es reequilibra, les fosses nasals s’enxamplen i les dents i els maxil·lars, que encara estan en fase de creixement, es desenvolupen i es col.loquen correctament.

Respirar pel nas és important, sobretot durant el desenvolupament, ja que participa en l’estètica facial amb un correcte desenvolupament dels pòmuls, la mandíbula i la col.locació de les dents, i facilita que hi hagi neteja dental per part de la saliva.
Les fosses nassals filtren l’aire que ha d’entrar als pulmons reduint les probabilitats de tenir asma i, a més a més, el nas participa en la termoregulació general de l’organisme escalfant l’aire inspirat i ajudant al manteniment de la temperatura corporal.

Actualment hi ha molt desconeixement sobre les conseqüències de respirar per la boca des de petits, i sobre els beneficis de respirar pel nas, per això és habitual no parar-hi gaire atenció. Però és important evitar el desenvolupament incorrecte dels nostres fills/es.

A casa, fixant-nos-hi, podem comprovar si els nostres fills/es respiren pel nas o per la boca. A aquells que respirin per la boca és convenient dur-los a l’Odontopediatra per tal que pugui detectar-ne la causa, eliminar-la, i així poder reestablir i/o mantenir el correcte desenvolupament.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on Novembre 10, 2011 by in Odontopediatria.
%d bloggers like this: