CUIDAR LA BOCA

Bloc d'Odontologia de la Dra. Arasa

Deixa de roncar: cura’t i descansa bé

Roncar és el símptoma d’una patologia tot i que socialment s’accepta com a normal, però en alguns casos és un problema greu que va més enllà de molestar a la parella.

Els roncs succeeixen tant sols dormint, quan el cos està en repòs. Els músculs que mantenen la via respiratòria oberta es relaxen, en cas d’haver-hi alguna patologia, obstrueixen el pas de l’aire i, en respirar,  els teixits vibren produint els roncs.

Hi ha dos tipus de roncs, els benignes, on l’aire entra i surt amb normalitat tot i produir soroll, i els malignes, que s’acompanyen d’apnees.
L’apnea consisteix en l’aparició, durant el son, d’episodis repetits de limitació de flux d’aire durant més de 10 segons. Aquestes limitacions produeixen descensos en la concentració d’oxigen del cos i generen alarmes biològiques que obliguen al cos a despertar-se per poder respirar, i això provoca alteracions en l’intercanvi cel.lular, mal humor, somnolència diürna, mal de cap, pèrdua de memòria per falta d’oxigenació, problemes cardiovasculars, i ulleres.

Hi ha varis factors que causen el col·lapse de les vies aèries, alguns són anatòmics, com la obesitat, paladar o campaneta grans o desviació del tabic nasal, i d’altres neurològics per dèficit de reflexos protectors.
Per cada un dels factors causals hi ha un tractament diferent, però cap tractament és aplicable a tothom.

Cada vegada està més de “moda” un aparell odontològic que avança la mandíbula, mantenint la boca oberta , i he observat que fins i tot pot comprar-se per internet. No el compreu. Tant sols en uns casos molt concrets és adequat avançar la mandíbula per dormir, però pels altres pot comportar problemes:

1. L’aparell manté la boca oberta, i grans i petits patim les conseqüències de respirar per la boca.

2. En tirar la mandíbula endavant s’obliga a l’articulació de la boca a col.locar-se en una posició forçada tota la nit. És el mateix que passar la nit sencera amb un dit alçat o un braç amunt, sense possibilitat de canviar la postura. L’articulació es ressent. I com que l’articulació de la boca actua equilibrant el crani sobre la columna, a la llarga pot generar problemes posturals.

Abans de comprar-vos l’aparell que avança la mandíbula per deixar de roncar, cal que parleu amb l’Odontòleg i amb un metge especialista en alteracions del son, per què us informi sobre quina és l’alteració que us provoca els roncs i quin és el tractament més adequat a cada cas particular.

Per millorar la nostra salut cal que dormim bé.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on Desembre 5, 2011 by in General.