Detecta’ls-hi les caries a temps

Tenir caries no és agradable a cap edat, i per aixó tots ens preocupem d’observar si els menuts tenen caries i dur-los a l’Odontopediatra tan bon punt en detectem una.

Però veure les dents amb bona il.luminació i des de tots els angles possibles no és plausible sense l’instrumental adequat, i diagnosticar una caries no és senzill, requereix coneixement i hàbit, doncs hi ha lesions carioses que poden passar desapercebudes per l’ull inexpert.

Hi ha caries que ombregen de negre la dent, d’altres tenyeixen de marró la superfície, i en les dents temporals (de llet) és més freqüent que les caries es manifestin com una taca blanca en un punt de la dent.

Les caries de la canalla sempre són urgents de tractar ja que la lesió progressa ràpidament i pot arribar al nervi amb més facilitat que en els adults. Les dents temporals són més “toves” que les permanents (les d’adult), i un cop les bactèries de la caries han penetrat a la dent, la lesió progressa ràpidament.  D’altra banda les dents temporals són més petites i hi ha menys tram entre la superfície i la polpa dental, per tant, a mateix tamany de caries en una dent adulta i una “de llet”, la segona sempre estarà més propera al nervi.

A mesura que la caries progressa, la dent pateix diversos canvis. Primer es desvitalitza una zona de la capa superficial de la dent (esmalt) i aquesta mostra una coloració més blanquinosa en aquell punt. Després la lesió s’estén per l’interior, a ritmes diferents per a cada nen i nena, estovant la dent, i quan ja hi ha molt teixit estovat o bé quan la caries arriba a la polpa, les forces de masticació poden fracturar la zona desvitalitzada de l’esmalt.

És aleshores quan s’observa un forat a la dent.

En aquest punt la caries ja és molt extensa i la lesió no trigarà a afectar el nervi que, sense el tractament adequat, pot causar danys a la dent permanent que creix a sota.

Detectar les caries en dents temporals no és senzill, tant per la dificultat d’observació com per la falta d’hàbit, però detectar-les quan la lesió és petita disminueix riscos i redueix el temps de tractament i el dolor dels nostres fills i filles.

Amb una revisió anual a l’Odontopediatra podem minimitzar els seus problemes de boca.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: