Enforteix les dents fes-les resistents a la caries

La caries es forma degut a que les bactèries disminueixen el pH de la boca de manera que la capa superficial, l’esmalt, es desmineralitza i “s’estova”, facilitant l’entrada d’aquestes bactèries a les capes internes de la dent.

Quan les dents permanents erupcionen tenen un esmalt dèbil, format principalment de ions carbonat i magnesi, que són poc resistents a la disminució del pH.

Els col·lutoris de fluor (fluor tòpic) són una bona prevenció contra la caries ja que enforteixen l’esmalt, però és un el.lement toxic per l’organisme. Els millors colutoris son els que contenen calci.

Remineralització de l’esmalt: Un cop les dents han erupcionat, els minerals de l’esmalt de cada dent estan subjectes a interaccions amb la saliva i la placa, i cada vegada que mengem i disminueix el pH els cristalls de la superfície de la dent es dissolen i es reestructuren mesclant-se i formant-ne de nous.

Resistència de l’esmalt: La resistència de l’esmalt es logra mitjançant cristalls d’hidroxiapatita de calci, fluorapatita i fluorhidroxiapatita, que es formen amb la unió dels ions calci, fosfat i fluor.

Maduració de l’esmalt: Els ions carbonat i magnesi que hi ha a l’esmalt es reemplacen, quan es remineralitzen, per ions calci, fosfat i fluor, formant un esmalt més madur.

Els colutoris de fluor treballen unint el ió fluor al calci de l’esmalt, però quan hi ha desmineralització es perd hidroxiapatita de calci i per tant, el primer pas per enfortir l’esmalt és aportant calci, que s’uneix a l’esmalt formant de nou cristalls que li donen resistència.

Utilitzar col·lutoris de a partir dels 6 anys protegeix les dents permanents de l’acció àcida de les bactèries però sovint no és necessari usar colutoris a aquesta edat. Cal tenir en compte la concentració de fluor de cada col·lutori i, si és possible, buscar colutori sense fluor però amb calci, o bé amb calci i la mínima quantitat de fluor possible.

Un altre el.lement que redueix el risc de caries és el xylitol. En colutori, el xylitol, equilibra el pH de la boca de manera que les bacteries que generen la caries no poden treballar, i ajuda a preservar els cristalls d’hidroxiapatita de calci amb una barrera protectora reduïnt l’acció dels àcids.

És important consultar a l’Odontòleg per valorar cas particular i valorar si és necessari un colutori de fluor, de calci o de xylitol poder protegir així les dents contra la caries.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: