CUIDAR LA BOCA

Bloc d'Odontologia de la Dra. Arasa

Enforteix les dents fes-les resistents a la caries

La caries es forma degut a que les bactèries disminueixen el pH de la boca de manera que la capa superficial, l’esmalt, es desmineralitza i “s’estova”, facilitant l’entrada d’aquestes bactèries a les capes internes de la dent.

Quan les dents permanents erupcionen tenen un esmalt dèbil, format principalment de ions carbonat i magnesi, que són poc resistents a la disminució del pH.

Els col·lutoris de fluor (fluor tòpic) són una bona prevenció contra la caries ja que enforteixen l’esmalt.

El fluor tòpic afavoreix la maduració i remineralització de l’esmalt un cop la dent ha erupcionat, i confereix resistència a la desmineralització. D’aquesta manera les bactèries no poden penetrar a la capa interna de la dent formant-hi caries.

Remineralització de l’esmalt: Un cop les dents han erupcionat, els minerals de l’esmalt de cada dent estan subjectes a interaccions amb la saliva i la placa, i cada vegada que mengem i disminueix el pH els cristalls de la superfície de la dent es dissolen i es reestructuren mesclant-se i formant-ne de nous.

Resistència de l’esmalt: La resistència de l’esmalt es logra mitjançant cristalls d’hidroxiapatita, fluorapatita i fluorhidroxiapatita, que es formen amb la unió dels ions calci, fosfat i fluor.

Maduració de l’esmalt: Els ions carbonat i magnesi que hi ha a l’esmalt es reemplacen, quan es remineralitzen, per ions calci, fosfat i fluor, formant un esmalt més madur.

Els col·lutoris de fluor actuen sobre la dent per dues vies diferents.
D’una banda alguns ions fluor s’uneixen a la placa bacteriana que envolta les dents i quan les bactèries generen àcid, el fluor es desplaça cap a l’esmalt de la dent juntament amb l’àcid i s’uneix a l’esmalt formant els cristalls que li donen resistència.

D’altra banda el col·lutori de fluor genera un reservori de fluorur de càlci a la capa de la dent que hi ha sota l’esmalt. Quan les bactèries disminueixen el pH, el fluorur de calci del reservori es dissol en ions fluor i ions calci, que es desplacen fins a l’esmalt i es reestructuren formant els cristalls de fluorapatita i fluorhidroxiapatita.

Utilitzar col·lutoris de fluor a partir dels 6 anys protegeix les dents permanents de l’acció àcida de les bactèries, però cal anar amb cura de no superar la quantitat màxima de fluor recomanada ja que un excés pot provocar toxicitat i/o fluorosis. Cal
tenir en compte la concentració de fluor de cada col·lutori.

És important consultar a l’Odontòleg per valorar la quantitat de fluor adequat en cada cas particular i poder protegir així les dents contra la caries.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on Setembre 4, 2012 by in General.