CUIDAR LA BOCA

Bloc d'Odontologia de la Dra. Arasa

Dificultat per pronunciar fonemes?

Des de ben petits aprenem a comunicar-nos, i a mesura que creixem aprenem a utilitzar el llenguatge verbal. Fins als 4 anys és habitual tenir dificultat amb alguns fonemes com la R o la S, però a partir d’aquesta edat si hi ha una mala pronunciació és necessari buscar-ne la causa.

Hi ha moltes possibles causes, entre elles els trastorns a la boca (que afecten dents, llavis, llengua i ossos), i s’anomenen disglòssia. Tots els problemes de disglòssia els diagnostica l’Odontopediatra i aplica les mesures necessàries per eliminar l’alteració funcional que les causa.

La falta d’oclusió dental, el paladar elevat -que pot ser degut a la respiració oral-, les alteracions provocades per la succió digital o la malposició dental són causes d’alteració del llenguatge que poden corretgir-se mitjançant tractament odontològic.
Un problema de malposició dental o de desenvolupament esquelètic també pot comportar problemes de pronunciació.

Una alteració en el frenet labial sol comportar que el nen o nena pronunciï malament els fonemes bilabials (B, M), o ho pronuncii bé però ho faci interposant el llavi entre les dents en comptes d’ajuntar els dos llavis entre ells. A més a més, en l’alteració del frenet labial els incisius centrals (les “pales”) solen estar separades i això també pot provocar un xiulet a l’hora de pronunciar la S.

Tenir el frenet lingual curt dificulta la pronunciació de fonemes palatals com la R o la N, i pot afectar també la pronunciació correcte de fonemes alveolars (S, L). En ocasions, per lograr una correcta pronunciació,  la canalla aprèn a fer el so mitjançant la col.locació incorrecta de la llengua.

Corretgint l’alteració en el frenet labial o lingual, l’Odontopediatra permet que el llavi o la llengua tinguin la mobilitat suficient com per poder pronunciar correctament.

La disglòssia és una de les principals causes d’alteració fonètica i estan relacionades amb altres dificultats funcionals com la deglució i la respiració. 

Per tal de discernir si l’alteració del llenguatge dels nostres fills i filles és disglòssia o no, és recomanable visitar a l’Odontopediatra.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on Octubre 14, 2012 by in Odontopediatria.