CUIDAR LA BOCA

Bloc d'Odontologia de la Dra. Arasa

Què son les dents dèbils?

Les dents de llet es formen durant l’embaràs i surten entorn dels 6 mesos, les definitives es comencen a formar quan som nadons i erupcionen (surten) entorn dels 6 anys. És un llarg període de temps durant el qual el desenvolupament dental es pot veure afectat i influït per diverses causes, com hereditaries, traumatismes localitzats i/o factors sistèmics.

Aquests trastorns de desenvolupament es manifesten a les dents amb canvis de color de
l’esmalt o canvis de qualitat o quantitat de teixit dentari, i poden afectar a una o varies dents.
En condiciones fisiològiques l’esmalt madur recobreix la zona de les dents exposada a l’ambient de la cavitat oral i quan pateix una alteració durant el desenvolupament es debilita.

Quan una o varies dents tenen l’esmalt debilitat parlem d’hipoplasia, hipocalcificaió o hipomaduració. Aquestes alteracions poden variar des d’un curt retard en el ritme de creixement dental, fins la mort d’un conjunt cel.lular i la conseqüent debilitació de les dents afectades que comporta més risc de caries.

És sobretot en la dentició permanent en que s’observen més trastorns de desenvolupament de l’esmalt, però en la dentició temporal ja apareixen els primers signes clínics. En ocasions es pot observar un patró de l’esmalt alterat en les “dents de llet”,  que indica una debilitació de l’esmalt en la futura dentició permanent.

A mesura que aquestes dents entren en contacte amb els aliments, van perdent l’esmalt per efecte d’atricció, aleshores s’observen unes dents de color més groguenc i amb molta sensibilitat ja que estan desprotegides. Els queixals dels 6 anys són els que més pateixen d’atricció ja que són els primers en erupcionar i quan això passa, les bactèries de la caries no troben gaire resistència per fer-hi cavitats fins al nervi.

Per prevenir el desgast de l’esmalt en les dents definitives és important realitzar una visita a l’Odontopediatra abans dels 5 anys per tal de realitzar un diagnòstic precoç i valorar si hi ha trastorns en el desenvolupament i maduració de l’esmalt.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on Novembre 17, 2012 by in Odontopediatria.